Skip links

Huis kopen in Noorwegen

Een huis kopen
in Noorwegen?

Vind hier antwoorden op veel gestelde vragen
bij een huis kopen in Noorwegen.

Huis kopen in Noorwegen is investeren in Noorwegen Houtstapelbouw

HUIS KOPEN IN NOORWEGEN

Informatie over het kopen van een tweede huis of vakantiewoning in Noorwegen

Wanneer je een huis wilt kopen in Noorwegen, dan is dat een ideale plek om mooie belevenissen mee te maken. Een tweede huis in Noorwegen kan ook een interessante investering zijn. Wat jouw redenen ook zijn om een huis kopen in Noorwegen: het is een hele stap, waarbij veel op je afkomt.

Hieronder vind je veel gestelde vragen en antwoorden over een huis kopen in Noorwegen. Heb je een vraag die hier niet tussen staat? Neem dan contact met ons op.

HUIS KOPEN IN NOORWEGEN

Geografische informatie
om een huis te kopen in Noorwegen

In Noorwegen wonen zo’n 5,3 miljoen mensen. In totaal bestaat het land uit elf regio’s (‘fylke of fylker’ genoemd). Ongeveer de helft hiervan woont in het oostelijke deel van het land, dat de administratieve regio’s Oslo, Vestfold en Telemark, Viken en Innlandet omvat. Naast de regio’s wordt Noorwegen vaak grofweg in vijf delen verdeeld: Oost, West, Zuid, Midden en Noord.  

  • West-Noorwegen is het op één na grootste met 1,36 miljoen inwoners. Het bestaat uit drie regio’s en is 58.000 km2 groot. Het ligt aan de westkant van het land met de kust en de natuur is subliem mooi met fjorden en bergen.
  • In het oostelijke deel wonen 2,6 inwoners op het één na grootste gebied (94.000 km2)
  • Het zuidelijke deel is het kleinste en is 16.000 km2 groot. Daar wonen 310.000 inwoners.
  • Het noordelijke deel is het grootste. Het is 113.000 km2, of 1/3 van de oppervlakte van Noorwegen en erg dunbevolkt met slechts 480.000 inwoners.
  • Midden-Noorwegen bestaat uit slechts één regio: Trøndelag. Het is 42.000 km2 groot en heeft 470.000 inwoners.

Wie aan de Noorse natuur denkt, denkt waarschijnlijk aan de West-Noorse natuur. Waar wil jij jouw huis bouwen of kopen in Noorwegen, welke regio heeft jouw voorkeur?

Bekijk hier onze vijf favoriete locaties om een huis in Noorwegen te laten bouwen

HUIS KOPEN IN NOORWEGEN

Wat zijn de gemiddelde onroerend goed prijzen in Noorwegen?

Uit studies van dataplatform Statista blijkt dat de gemiddelde huizenprijs in Noorwegen NOK 3.884.000 is (mei 2023). De gemiddelde grootte van een Noors huis is 120m2. De gemiddelde prijs per m2 van een bestaande woning in Noorwegen bedraagt daarmee NOK 51.548. Vooral in de grote steden en in de toeristengebieden zijn de huizenprijzen hoog in Noorwegen.

Een huis kopen in Noorwegen: hiernaast vind je de gemiddelde prijzen per vierkante meter grond.

HUIS KOPEN IN NOORWEGEN

Wat zijn de ontwikkelingen bij de huizenprijzen in Noorwegen?

Overweeg je een huis te kopen in Noorwegen om hiermee rendement te behalen? Hieronder vind je de prijsontwikkeling van een gemiddeld huis in Noorwegen over de afgelopen vijf jaar. Vastgoedspecialist Krogsveen noteerde een stijging van de huizenprijzen met 6,2% ten opzichte van het voorgaande jaar. 

Tip: Naarmate de afstand met een grote stad groter wordt, dalen de m2 prijzen. Voorwaarde is wel dat het huis niet dicht bij een toeristische plek staat.

Een eigen, houten droomhuis in het prachtige Noorwegen. Om belevenissen te creëren of als waardevolle investering. Of een combinatie van avonturen beleven in Noorwegen met investeren in Noorwegen. En dat op jouw ideale plek in Noorwegen. Misschien ben je je nog aan het oriënteren? Of wil je weten wat er allemaal mogelijk is wat betreft stijl, model, indeling en afwerking?

Ontdek hier de verschillende mogelijkheden en voorbeelden van droomhuizen in Noorwegen.

Noors Droomhuis Houtstapelbouw

HUIS KOPEN IN NOORWEGEN

Hoe kun je een huis kopen in Noorwegen financieren?

Een huis kopen in Noorwegen is voor veel mensen een grote droom. De meeste mensen zullen overigens ook maar één keer in hun leven zo’n stap maken. Het is immers niet niks wat er op je afkomt. Wanneer je zo’n aankoop wilt doen, dan is een degelijke voorbereiding erg belangrijk.

Zeker in een land waar je van de specifieke regelgeving wellicht niet goed op de hoogte bent. Houdt er bijvoorbeeld rekening mee dat Noorse banken in principe geen financiering verstrekken aan niet-Noren. Wij adviseren je daarom om met je bank in Nederland te praten over welke financiële mogelijkheden je hebt bij een huis kopen in Noorwegen.

HUIS KOPEN IN NOORWEGEN

Kan iedere Nederlander een huis kopen in Noorwegen?

Ja, een Nederlander kan elke woning in Noorwegen kopen. Er is slechts één uitzondering, namelijk de huizen die bewoond moeten worden door iemand die al woont in Noorwegen. In het Noors heet dit ‘Boplikt.’ Daarmee wil de Noorse overheid voorkomen dat op populaire toeristische plekken de lokale bewoners geen huis meer kunnen kopen, vanwege de hoge prijzen.

Iovatn uitzicht fjord

HUIS KOPEN IN NOORWEGEN

Wat zijn de bijkomende kosten bij het kopen van
een bestaand huis in Noorwegen?

Overweeg je een huis in Noorwegen te kopen, hou dan rekening met de bijkomende kosten. Zo moet je belasting betalen. De hoogte hiervan is afhankelijk van de gemeente waarin je huis staat. Ook moet je rekening houden met de eenmalige kosten van een tussenpersoon, een advocaat en de registratie en bijbehorende documenten. En tenslotte heb je ook een verzekering nodig.

HUIS KOPEN IN NOORWEGEN

Kan een Nederlander overal een stuk grond kopen in Noorwegen en er een vakantiewoning opzetten?

Het antwoord hierop is tweeledig. Ja, als Nederlander kan je overal in Noorwegen een stuk grond kopen. Maar niet op alle aangekochte grond mag je een vakantiehuisje of vakantiewoning bouwen of plaatsen.

Vakantiehuizen mogen in Noorwegen namelijk alleen gebouwd worden op zogenaamde hyttefelden. Dit zijn stukken grond (plots) met de bestemming hytte. In Noorwegen vind je ontzettend veel verschillende hyttevelden, ieder met eigen bouwvoorschriften. Met andere woorden: niet ieder huis mag je op ieder plot laten bouwen. Daarnaast leent niet elk huis zich voor elk plot.

Voorbeeld: we hadden een klant die een prachtig huis ontworpen had van 15 meter lang bij 10 meter breed. Die klant had al een mooie plot aangekocht, maar was niet op de hoogte van de bouwvoorschriften van het specifieke gebied. Die schreven voor dat het huis maximaal 4 meter van beide plotgrenzen moest blijven. De plot was 19 meter breed en 60 meter diep. Echter de hellingshoek van het plot liep dusdanig af dat de eerste 20 en de laatste 30 meter te veel rots opgeblazen moest worden – ofwel met grond opgevuld diende te worden – om een mooi vlak plateau te creëren om de vakantiewoning op te zetten. Een andere regel in het desbetreffende gebied gaf aan dat er maximaal 1,3 meter weggeblazen of opgevuld mocht worden. Uiteindelijk hebben we samen met de klant een hele andere vakantiewoning gecreëerd en gerealiseerd.

HUIS KOPEN IN NOORWEGEN

Wat kost een plot voor een hytte en hoe groot is die?

Dit is afhankelijk van de locatie. Binnen onze selectie zijn er plots van NOK 650.000 tot mooie plots aan het water of met een prachtig uitzicht van NOK 1.350.000 en hoger. De gemiddelde plot bij ons heeft een grote van 1500m2. Er zijn uiteraard gebieden te vinden met grotere en kleinere plots en hogere en lagere prijzen. Met onze jarenlange ervaring en kennis van Noorwegen hebben wij vijf favoriete gebieden geselecteerd. Natuurlijk is het ook mogelijk om op een ander plot een nieuw huis te bouwen. Kijk daarvoor op www.finn.no, daar vind je andere locaties van hyttefelden waar plots te koop zijn.

HUIS KOPEN IN NOORWEGEN

Wat zijn de energiekosten van een huis in Noorwegen?

Naast de prijzen van de huizen is het ook belangrijk rekening te houden met het Noorse klimaat. Dat is uiteraard afhankelijk van de locatie waar jee een huis wilt kopen. Om dat je in Noorwegen te maken krijgt met aanmerkelijk strengere winters dan in Nederland, zul je meer moeten verwarmen. Zeker wanneer je een groter huis hebt.
 
Hou er bij een bestaand ( vakantie) huis rekening mee dat dit niet altijd op de juiste wijze is geïsoleerd. Ook zijn niet altijd de beste materialen gebruikt. Ook om die reden is het het overwegen waard om een nieuw te bouwen huis te kopen in Noorwegen.
 
De huidige bouwnormen zijn namelijk aanzienlijk strenger en beter dan tien jaar geleden. Op de korte termijn kan dit iets duurder zijn, terwijl dit op de lange termijn aanzienlijke voordelen oplevert. Denk daarbij aan minder stookkosten door betere isolatie en aan minder onderhoud.
Investeren in Noorwegen vakantiewoning

HUIS KOPEN IN NOORWEGEN

Is een huis huren in Noorwegen een optie?

Voordat je een huis gaat kopen in Noorwegen kun je wellicht eerst een huis huren. Zo kun je kijken of wonen in Noorwegen iets voor jou is. Hou daarbij rekening dat de prijs van huurwoningen vaak hoger ligt dan je misschien in Nederland gewend bent.

Zeker in de wereldstad Oslo betaal je veel voor een huurwoning. Het huuraanbod kun je online vinden bij de Noorse Eiendomsmeglere.

HUIS KOPEN IN NOORWEGEN

Wat zijn de kosten voor het levensonderhoud in Noorwegen?

Misschien wist je het al, maar over het algemeen zijn de kosten voor het levensonderhoud in Noorwegen hoog. Noren hebben over het algemeen een naar Nederlandse normen hoog salaris. Dit zie je terug in de winkels en diensten, maar ook in de prijzen van woningen.

Meer weten?

Heb je een vraag die hier niet tussen staat? Neem dan contact met ons op.

Noors droomhuis maakt gebruikt van cookies voor een complete ervaring.